Derfor er kredittkort praktisk

Kredittkort_smartDe fleste av oss kjøper noe hver dag. I dag er det mer vanlig å betale med kort enn med kontanter. Det er ikke bare enklere med kort men også sikrere enn å ha penger i lommeboken.

Men hva er et kredittkort egentlig? Hva er forskjellen mellom de forskjellige korttypene? Det er to hovedkorttyper: debetkort og kredittkort.

  • Debetkort er knyttet til en bankkonto, hvor pengene trekkes direkte fra kontoen, når du kjøper noe. Debetkortet brukes i stedet for kontanter.
  • Kredittkort fungerer nesten på samme måte men med større fleksibilitet. Du får en månedlig faktura, men det er du som bestemmer hvor stort et beløp du vil betale tilbake, imidlertid er det ofte et minstebeløp. Hvis du velger å splitte avbetalingen betaler du renter av det resterende beløpet. Du har dessuten en øverste kredittgrense på kortet som beskytter deg mot overforbruk.

Sikker netthandel med kredittkort

Kredittkort er den enkleste, sikreste og mest effektive betalingsmåte på internett. Men du bør alltid ta visse forholdsregler:

  • Tast inn kortnummeret bare på nettbutikkens sikre betalingsside. Som regel starter adressen til disse sidene med “https” i stedet for “http”.
  • Oppbevar kortet ditt sikkert.
  • Bruk kortet i butikker du kjenner, eller som virker seriøse.
  • Skriv ut bekreftelsen av en handel.
  • Les avtalene og vilkår som gjelder for nettbutikken.

Når kan kredittkort være praktisk?

Ukens innkjøp på butikken er nesten overstått. Det eneste som mangler, er å betale. Du tar debetkortet fram, taster koden og får beskjeden: “Kort avvist“.

Du kommer plutselig til å tenke på at lønnen først kommer inn om to dager, og at du kjøpte bursdagsgaver til ungene i går. Da er kredittkortet redningen.

Hos ansvarlige kredittkortutstedere bruker de fleste kundene kredittkortene deres på en fornuftig måte. Brukerne betrakter kortet som et smidig hjelpemiddel til å planlegge privatøkonomien, og at man ikke skal sløse.

Når hjelper kredittkortet deg aller mest?
Kredittkortet gjør at du kan foreta visse innkjøp selv om du ikke har pengene på kontoen din akkurat nå. Takket være en rentefrie kan du kjøpe, før du får lønn. Hvis du betaler hele beløpet når du får din månedlige faktura påløper det ikke renter.

Ansvarlige kredittkortutstedere fastsetter tydelige grenser for nettopp kortet ditt. Du kan ikke bruke mer enn et visst totalbeløp. Dette beløpet fastsettes ut fra din inntekt og tilbakebetalingsevne.

En svært populært måte å bruke kredittkort på er for å spare penger på drivstoff. Du kan spare flere tusen kroner på å ha et bensin kredittkort.