Boliglån

Vi begynner å spare tidlig, men sliter likevel med å komme inn på boligmarkedet. Det er ikke enkelt, men veldig godt når alt endelig faller på plass. Et boliglån med nesten samtlige ha, og det er faktisk ikke så ille som det høres ut som.

Billigere enn å leie

Også når man ser bort fra det faktum at man investerer i et boliglån, mens man ikke får noe tilbake fra å leie, ser man at det er rimeligere med et lån.

Vi ser ofte eksempler på hus som leies ut til omtrent samme pengesum som lånet man ville hatt på et hus med samme takst. Når du har et lån, vil du dessuten få 28% av betalte renter som skattefradrag – og når man regner med dette, vil du faktisk ofte spare penger på å ha et boliglån, kontra å leie.

Men husk: når du har et lån på din bolig, står du der med et større ansvar enn du gjør ved å leie.

Vanskelig å komme inn på boligmarkedet?

Har du vansker med å komme inn på boligmarkedet? Du er ikke alene. Flesteparten av ungdommene som ønsker å kjøpe egen bolig, sliter med det samme – spesielt i byene.

Det finnes heldigvis løsninger, hvis du selv er fleksibel.

Flere og flere kommuner i Norge tilbyr startlån for unge som ønsker seg ny bolig. Startlånet skal dekke bankens krav om 15% egenkapital, og eventuelle gebyrer. Det stilles selvfølgelig krav til deg, og du blir gransket ved flere kredittsjekker, for å forsikre at du er betalingsdyktig. Startlånet er et av de rimeligste lånene i Norge, og nedbetales som regel over 10 år.

Bankenes krav om at lånetakere stiller med 15% egenkapital (en økning på 5% fra 2011), gjør det selvfølgelig enda verre for unge mennesker på boligjakt. Takstene blir gjerne oversteget i budrunder også, og da blir det vanskelig å komme gjennom hos de forskjellige bankene man har tatt kontakt med.

BSU – Boligsparing for unge

BSU-sparing er den lureste sparemetoden du kan benytte deg av. Her får du fantastisk rente på rundt 4.5% (stor variasjon blant aktørene), i tillegg til skattefradrag på det du sparer hvert år. BSU kan du ha til og med det året du fyller 33, og kan kun benyttes til boligrelaterte formål. Mange velger å tviholde på BSU-kontoen sin, selv etter de har tatt lån, og dette støtter vi dem 100% i. Spar så lenge du har mulighet, og spytt til slutt inn hele sparesummen det året du fyller 33. Du kan for øvrig ikke starte BSU-sparing etter at du har tatt opp boliglån.

Nå kan du også spare til dine barn, med nesten like god rente. Disse barnekontoene for BSU har ikke skattefradrag, før ditt barn eventuelt som 13-åring har skatterettslige inntekter. Vi anbefaler alle som har muligheten å skyte inn en hundrelapp hver måned – dette rekker å bli en flott slump når ditt barn nærmer seg 18-20 år (spesielt hvis barnet i tillegg har spart litt selv).