Budsjett

Det er alltid lurt å sette opp et budsjett. Mange er redd for at det er mye jobb, men det kommer helt an på hvordan du løser det.

Vi anbefaler en litt alternativ løsning: sett opp et budsjett som er av typen «verst tenkelig», og begynn med en regningskonto i tillegg. I budsjettet setter du opp alle forutsette utgifter, både forbuk og faste avdrag i form av regninger – som strøm, bolig, barnehage, telefon, internett og liknende.

Ta i litt ekstra på alle postene, trekk deretter inn alle faste utgifter (og andre regninger) inn til regningskontoen. Det som vil skje da, er at du i tillegg til å ha en sikker økonomi, og at du vet at du får betalt alt i tide, er at du også bygger opp en krisebuffer.

Vil du være ekstra nøye?

Hvis du vil være ekstra nøyaktig, tar du vare på alle kvitteringer av det du kjøper, og skriver det inn under postene. I slutten av måneden ser du om det er grønne eller røde tall under hver post.

Gi budsjettet et par måneder på å komme seg, slik at du eventuelt kan gjøre noen justeringer.

Forhåpentligvis har du et overskudd dagen før du får din neste lønning – dette kan du bruke til sparing. Da anbefaler vi BSU for deg som er under 33, mens det vil lønne seg med en god sparekonto for deg som er ute etter forutsigbar sparing, eventuelt som en korttidssparing – og fond eller andre investeringsmetoder for deg som ønsker å spare langsiktig.

Hva får du ut av et budsjett?

Uansett om du følger postene til punkt og prikke eller ei, vil du få en bedre oversikt over din økonomi. Ved å sette opp de forskjellige postene, vil du etter et par måneder med justeringer, få en god oversikt over hva du bruker – og ikke minst hvor du bør bruke mindre.

Bare å kladde ned tall vil være til hjelp for veldig mange.

Er du veldig nøye med å bokføre kvitteringer, vil du få en helt detaljert oversikt som gir deg enda flere muligheter.

Tips: Se nøye gjennom tilbudsblader fra butikkene som er nær deg. Skaff deg Trumf og Coop-kort, slik at du kan spare enda noen kroner når du handler på Spar, Kiwi og Coop når det er tilbud der. Selv om den billigste butikken er Rema 1000, hender det at noen varer er gunstigere hos andre butikker. Det er som regel bare snakk om ett prosent cashback av det du handler, men tenk så mye penger du faktisk bruker på én butikk du ikke handler mye på i løpet av for eksempel 10 år.