Spare penger

Å spare penger er en viktig del av livet. Som DnB-reklamen så fint sier “Noen er bare heldige, men for oss andre kan lønne seg å spare litt”.

Sparer du penger kan du finne enorm motivasjon, og ikke minst en økonomisk trygghet. Dette er en av hovedfaktorene for å trives godt.

Har du et eller flere mål?

Man sparer ofte til noe – et formål eller en gjentand. Har du fast lønn, anbefaler vi at du setter av et fast trekk til en sparekonto med god rente, som kan ligge å godgjøre seg. Alt kommer selvfølgelig an på hva du sparer til, og hva det eventuelt koster – men du bør legge unna et lite trekk, slik at det ikke går ut over andre ting.

Hvis man sparer mellom 250-750 kroner hver måned, er det voldsomt hvor mye dette blir etter kort tid. Det geniale er at det knapt merkes. Derfor bør du ha det som et fast trekk på lønningsdatoen, slik at du ikke merker det verken direkte eller indirekte.

Bygg en buffer

En annen type sparing, er å bygge opp en buffer. Formålet er å ha en sikkerhet som du kan ta av når for eksempel oppvaskmaskinen ryker eller andre liknende gjenstander som man “må ha”. Det er dessuten merkverdig ofte at slike gjenstander ryker på samme tid. Dessuten er det din økonomiske sikring hvis man skulle miste jobben, eller andre typer nødstilfeller.

Det finnes ikke et fasitsvar på hvor stor en buffer skal være, men en tommelfingerregel er to-tre nettolønninger. Hvis du i tillegg har en samboer, blir dette altså mellom 4-6 nettolønninger.

Det tar tid å bygge opp en solid grunnstøtte som dette, men det er det verdt. En smart løsning er å lage en felles regningskonto sammen med sin samboer, i tillegg til at man regner ut et “verst tenkelig budsjett”. Da skal man virkelig ta i, slik at man er sikker på at den gjennomsnittelige utgiften aldri er større enn i dette budsjettet. Tar man i tillegg i med en tusenlapp hver, kan denne regningskontoen bygge opp en buffer alene.

Hvis du velger å opprette en regningskonto,og benytter deg av strategien vi har nevnt ovenfor, må du også huske at renten på denne kontoen er ekstremt lav. Derfor bør du også overføre penger fra denne kontoen til en annen konto i ny og ned. Vi har blant annet flere artikler om forskjellige høyrentekontoer i Norge, hvor du får sparerente på godt over 3,5%. Et eksempel på hvordan du kan løse dette, er å overføre alt som er over 20 000 kroner på regningskontoen etter den siste strømregningen er betalt (hvis dere betaler strøm kvartalvis).

En regningskonto brukes til både faste og uforutsette regninger. Opprett avtalegiro som trekker fast hver måned/termin, og bruk denne kontoen manuelt til å betale regninger. Hver måned vil du kanskje kunne spare opp over to tusen kroner, som igjen vil ligne en solid start bare etter noen få måneder. Lager man også en fast rutine på at ekstrainnteker, samt skatte- og feriepenger skal inn med en viss prosent, har man en solid bufferkonto på kort tid.