Spare til bufferkonto

En bufferkonto er ekstremt viktig for økonomien din, og anbefales på det sterkeste. Det er en god økonomisk trygghet å ha en solid bufferkonto som kan benyttes i ulike situasjoner som vil dukke opp. Og vær du sikker – ulike situasjoner vil dukke opp.

Er du alene eller har du samboer?

Hvis du er alene kan det både være enklere og vanskeligere å spare til en buffer. Det kommer helt an på ditt budsjett hver måned – og hvor glad du er i for eksempel shopping. Det er alltid lurt å lage et budsjett, slik at du kan se hvor du bruker unødvendig mye penger hver måned. Mange bruker for eksempel flere tusen kroner på sko i året – og hvis man ser objektivt på det, trenger man virkelig ikke det.

Samme dilemma kan dukke opp hvis du har en samboer. Kvinnen kan åpenbart lide av det vi nevnte i forrige avsnitt, mens mannen kan bruke for mye penger på alt fra klær til alkohol og gambling (for å sette det litt ekstra på spissen). Sammen kan man derimot enklere møtes på midten, og vil kjappere oppnå en tryggere økonomi.

Hva brukes en bufferkonto til?

Som vi har nevnt, er dette en konto som først og fremst brukes til nødsituasjoner. Vaskemaskinen, oppvaskmaskinen, komfyren, kjøleskapet og fryseren har det gjerne med å ryke ganske samtidig og skape en enorm utgiftspost. De aller fleste klarer ikke å mestre disse utgiftene uten å ha en bufferkonto man kan ta av i slike situasjoner.

Kontoen kan også brukes ved andre utforutsette regninger eller andre ting som kan dukke opp – ny sofa, nytt bord eller ny seng.

Det er aldri et fasitsvar på hvor mye som bør ligge i denne kontoen, og vi mener at du heller ikke trenger å slutte og spare penger i denne kontoen. Saldoen kommer til å gå i bølger, og når man førstes har brukt penger her, må man prøve å spytte inn penger igjen. En jevn strøm med oppdrag hver måned, vil derfor være det optimale.

Vi mener uansett at bufferen bør være på minst 2-4 nettolønninger.

Har du regningskonto?

Mange sliter med å spare penger til en bufferkonto, noe vi forstår godt. Når man har det litt trangt fra før, er det vanskelig å se at man kan spare så mye penger på forholdsvis kort tid. Derfor er det ofte lurt å koble en regningskonto sammen med bufferen. Lag deg et oversiktelig budsjett, og overdri alle postene. Slik vil du være sikker på at regningskontoen alltid er i pluss (i gjennomsnitt), og bufferen øker hver måned.

Dette er ikke optimalt med tanke på at du ofte får en dårlig rente på pengene, men det er likevel en effektiv måte å spare penger på. Er du ung, har du muligheten til å legge vekk penger allerede nå – noe du aldri i verden kommer til å angre på.

Velger du å spare i buffer på regningskontoen, kan du for eksempel legge vekk noe av overskuddet på en konto med bedre rente hver tredje måned, for eksempel. På den måten får du i hvert fall utnyttet rentepengene på en mye bedre måte.