Fond eller sparekonto

Det er alltid mange faktorer som spiller inn i økonomiske spørsmål, og spesielt i et dilemma som dette.

Som vi har vært inne på i andre artikler, vil du alltid være best tjent med å nedbetale dyr gjeld, før du sparer. Samtidig får du ingen økonomisk trygghet uten en solid buffer-konto på et par netto-lønninger. Konsentrer deg derfor om disse to først, gjerne i form av ekstra avdrag og sparing til krisebuffer samtidig.

Langsiktig sparing?

Hvis du har en god økonomi, og har muligheten til å spare over lang tid, kan fondsparing være det riktige for deg. Hvis du derimot har litt dårlig råd, og kan komme til å få bruk for pengene du legger til side, eller at din økonomiske tilstand rett og slett ikke tåler risikoen et fond alltid har med seg, er en god sparekonto det rette for deg.

Det er mange som er eksperter innen fond og økonomi. Før du velger et fond å spare i, bør du lese om de ulike tipsene ekspertene kommer frem til. Vi anbefaler spesielt DinePenger.no, og mener at et plussabonnement er vel verdt pengene, hvis du vurderer å spare i fond.

Over tid skal sparing i fond gi mye bedre avkasting på pengene. Minuset er at det alltid innebærer en risiko – og du kan i verste fall ende opp med å tape penger.

Forutsigbar trygghet

Mange velger det forutsigbare når det kommer til sparepengene, mens andre velger en hybrid og kombinerer begge typer. Sistnevnte er et godt forslag for de aller fleste, der de med god råd kan spare en del i fond, mens de med dårligere råd kanskje legger vekk et par hundrelapper – eller det beløpet de føler seg trygge med.

Høyrentekonto er et must hvis du skal spare, og kommer til å tjene deg flere tusen kroner ekstra i løpet av ditt liv, kontra å velge en sparekonto hos banken din. Sjekk ut vår oversikt over de beste høyrentekontoene på det norske markedet. Ikke nøy deg med en rente på under 3,50%.

Til slutt vil vi også legge til at det ikke finnes bedre sparing (les: sparekonto) enn BSU, hvor du i tillegg til å få godt over 4% i renter, også får 20% fradrag (opptil 4000 kroner) hvert år på skatten.