Spare drivstoff

Det er ikke bare lommeboka drivstoffet går ut over – det skader miljøet også, i aller høyeste grad. Hvis du klarer å redusere drivstoffutgiftene med noen prosent, har du også spare miljøet. Det er altså en vinn-vinn situasjon.

Hold jevn fart

Uerfarne sjåfører bruker ofte over 10% mer drivstoff enn rolige og erfarne førere. Dette kommer av inkonsekvent kjøring hvor det ofte er kraftige nedbremsninger og for mye ujevn aksellering.

Ta deg god tid når du kjører bil. Du sparer opptil 10-15% drivstoff på å holde en jevn fart med rolige nedbremsninger. I tillegg vil mykere nedbremsning og jevnere kjøring føre til mindre slitasje på bilen og dekkene – det er noen kroner spart per biltur dette også.

Sjekk dekktrykket

En av de vanlige årsakene til at bilene bruker mer bensin og drivstoff enn de “egentlig skal”, er fordi bileieren ikke har sjekket trykket i dekkene nøye nok. Et for lavt dekktrykk kan føre til at drivstofforbruket øker med rundt 5%. Feil trykk vil også minske levetiden på dekkene med opptil 25%. Hvis du er nøye med trykket, vil du altså kunne spare deg for hvert fjerde dekkskift også – det er masse penger spart!

(Mis)bruker du AirCondition?

AirCondition og setevarmere gjør at bilen bruker noe mer drivstoff, og stjeler en del hestekrefter. På vinteren kan det være behagelig med setevarmer, men hvis du er nøye med å skru av både AirCondition og setevarmer når behovet ikke er der, kan du spare deg for om lag 2-3% av bensinen.

Varmeapparatet fungerer nesten like godt om vinteren – i hvert fall etterhvert som bilen blir varm. Det er ingen grunn til at du skal behøve å benytte deg av AC. På sommeren er det derimot helt greit! Bilen bruker dessuten generelt mindre drivstoff på sommeren på grunn av varmen – da kan du med god samvittighet skjemme deg bort med den fantastiske nedkjølingen på varme ferieturer.

Småting du kan ta høyde for

Selv om de mest vitale punktene er listet opp, er det flere småting du kan ta høyde for:

  • Motorvarmer gjør at kalde biler bruker mindre bensin
  • Kjør på lavt turtall (men bilen skal ikke dra på lavt turtall, da bruker du mer drivstoff)
  • Stopp motoren: En bil på tomgang bruker også bensin. Hvis du skal stå i mer enn 30 sekunder, lønner det seg å skru av motoren.
  • Fjern takboks – forbruket øker radikalt
  • Du bruker mindre ved å ha sykkel på taket, enn bak bilen
  • Ha igjen alle vinduer/takluke